.
Εδώ θα αναλύσουμε λίγο τη διαδικασία για το πώς ανοίγουμε μια "ηλεκτρονική θυρίδα" δηλ. ένα e-mail στο gmail.com.

Το gmail.com είναι μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχεται δωρεάν σε όποιον θέλει να έχει e-mail.
Πολλοί λένε: Άνοιξε ένα "λογαριασμό" στο gmail. Η λέξη "λογαριασμός" δε θα πρέπει να μας τρομάζει γιατί δεν έχει καμία σχέση με χρήματα. Απλά η λέξη μεταφράστηκε έτσι από το αγγλικό "account" στα ελληνικά. Πιστεύω ότι ο όρος "ηλεκτρονική ταχυδρομική θυρίδα" μας δείχνει καλύτερα να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.

Λοιπόν:
1. Ανοίξτε τον browser σας δηλ. το πρόγραμμα που βλέπετε τις σελίδες στο internet. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τον Internet Explorer, (εγώ προτιμάω τον Firefox).

2. Στη γραμμή διευθύνσεων πάνω (εκεί που δείχνει το κόκκινο βελάκι στην παρακάτω εικόνα), γράψτε www.gmail.com και πατήστε το Enter στο πληκτρολόγιό σας:



Σημείωση: Αν οι εικόνες δεν διακρίνονται καθαρά, κάντε κλικ πάνω τους για να τις δείτε στο κανονικό τους μέγεθος.

3. Στη σελίδα που θα ανοίξει, στα δεξιά σας θα δείτε την παρακάτω εικόνα. Πατήστε στο σημείο που λέει: "Εγγραφείτε στο Gmail":


4. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να δώσετε τα στοιχεία σας. Αν το e-mail αυτό το χρησιμοποιήσετε μόνο για ανταλλαγή μηνυμάτων με φίλους και άτομα που εμπιστεύεστε, γράψτε το όνομά σας όπως στο παράδειγμα, αλλιώς δώστε ένα ψεύτικο όνομα. Ποτέ μη δίνετε τα πραγματικά σας στοιχεία σε σελίδες και σε αγνώστους στο internet.
Στην πρώτη γραμμή γράφετε το μικρό σας όνομα: π.χ. giorgos
Στη δεύτερη το επίθετο: π.χ. georgiou
Στην τρίτη γραμμή γράφετε το όνομα χρήστη που θα θέλετε να έχει το e-mail σας και θα το δίνετε σε φίλους για να επικοινωνούν μαζί σας. Εδώ ίσως να δυσκολευτείτε λίγο να βρείτε ένα όνομα που θα είναι ελεύθερο γιατί το gmail έχει εκατομμύρια χρήστες. Για να δείτε αν το όνομα που διαλέξατε είναι ελεύθερο, γράψτε το (στην τρίτη γραμμή) και μετά πατήστε από κάτω το κουμπί που λέει "έλεγχος διαθεσιμότητας". Αν το όνομα είναι ελεύθερο (διαθέσιμο), το Gmail θα σας πληροφορήσει αλλιώς θα πρέπει να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει και να βρείτε ένα άλλο.
Στην περίπτωσή μας, το giorgosgeorgiou ήταν πιασμένο από άλλον και τελικά καταλήξαμε στο όνομα giorgosgeorgiou225. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγγραφής, το e-mail στη δικιά σας περίπτωση θα είναι κάτι σαν : "toonomamoy@gmail.com"



Επίσης μην ξεχάσετε και τον κωδικό που θα βάλετε στις επόμενες δύο γραμμές. Πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 8 ψηφία (γράμματα ή αριθμούς, ό,τι θέλετε). Για να μην πατήσετε κάποιο γράμμα ή αριθμό κατά λάθος την ώρα που γράφετε τον κωδικό σας και μετά δεν ξέρετε τι πατήσατε, το Gmail σάς ζητάει να τον γράψετε δυο φορές, έτσι αν η μία από τις δύο δεν είναι ίδια με την άλλη, θα σας ζητήσει να τον ξαναγράψετε.
Προσοχή, Αυτόν τον κωδικό δεν τον δίνουμε σε κανέναν άλλον. Το όνομα χρήστη θα το ξέρουν πολλοί γιατί θα τους στέλνουμε e-mail, τον κωδικό όμως πρέπει να τον ξέρετε μόνο εσείς και να μην τον ξεχάσετε ποτέ.
Αν κάποιος άλλος μάθει τον κωδικό σας, θα μπορεί να διαβάζει τα e-mail σας, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το χειρότερο θα είναι να αρχίζει να στέλνει ενοχλητικά μηνύματα σε άλλους με το δικό σας e-mail και εκείνοι που τα λαμβάνουν θα νομίζουν ότι τα γράψατε εσείς. Γι' αυτό προσοχή λοιπόν με τον κωδικό.

Αν δημιουργείτε το e-mail σας από κάποιον ξένο υπολογιστή και όχι από το σπίτι σας, τότε καλά θα κάνετε να ξε-τσεκάρετε το τετραγωνάκι που λέει "Να με θυμάσαι σε αυτόν τον υπολογιστή" που βλέπετε πιο κάτω από τους κωδικούς, γιατί αυτός που θα καθίσει στην καρέκλα μετά από εσάς στον ίδιο υπολογιστή (π.χ. σε ένα internet cafe), θα μπει κατευθείαν στο e-mail σας χωρίς να δώσει κωδικό. Ο υπολογιστής "θυμάται" τον κωδικό αν του το ζητήσουμε, για να μην χρειάζεται να τον πληκτρολογούμε κάθε φορά που μπαίνουμε στο e-mail μας. Αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό όταν είμαστε στο σπίτι που καθόμαστε μόνο εμείς στον υπολογιστή μας αλλά και επικίνδυνο όταν χρησιμοποιούν και άλλοι τον ίδιο υπολογιστή. Να θυμάστε: Την ίδια τακτική να ακολουθείτε και όταν (αργότερα) γράφετε τον κωδικό σας για να μπείτε στο e-mail σας για να διαβάσετε τα μηνύματά σας. Σε δημόσιους υπολογιστές να έχετε ξε-τσεκαρισμένο το "Να με θυμάσαι σε αυτόν τον υπολογιστή".

Πιο κάτω υπάρχει μια ερώτηση ασφαλείας που μπορείτε να διαλέξετε. Εδώ ας πούμε διάλεξα την ερώτηση: "Ποιο είναι το όνομα του πρώτου σας δασκάλου;" και πιο κάτω έγραψα την απάντηση: 'Σωκράτης". Αν κάποια φορά ξεχάσω τον κωδικό μου, το Gmail θα μου κάνει αυτήν την ερώτηση για να δει αν είμαι εγώ πραγματικά που προσπαθεί να ανοίξει το e-mail και όχι κάποιος άλλος. Αν απαντήσω σωστά (Σωκράτης), θα με αφήσει να μπω.

Το επόμενο πεδίο είναι για όσους έχουν και δεύτερο e-mail σε άλλη υπηρεσία. Αν δεν έχετε άλλο e-mail, αφήστε το κενό.



Το φύλλο εγγραφής όμως συνεχίζει κι άλλο παρακάτω:



Εκεί που λέει Τόπος, επιλέξτε (αν δεν είναι κιόλας επιλεγμένο) το Ελλάδα (Ελλάς)
Πιο κάτω θα δείτε κάποια έγχρωμα παραμορφωμένα γράμματα που διαβάζονται κάπως δύσκολα. Θα πρέπει τα γράμματα αυτά να να τα πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται από κάτω. Εδώ π.χ. έγραφαν "expackol" (τα βλέπετε στην παρακάτω εικόνα). Αυτό γίνεται για να καταλάβει το Gmail ότι είστε άνθρωπος και όχι ένα αυτόματο πρόγραμμα που φτιάχνει e-mail αυτόματα μόνο και μόνο για να "ξοδέψει" όλα τα ονόματα της υπηρεσίας. Τα αυτόματα προγράμματα, βλέπετε, δεν είνα τόσο έξυπνα για να καταλάβουν τι γράφουν αυτά τα παραμορφωμένα γράμματα και να τα συμπληρώσουν!

Αυτό ήταν και το τελευταίο βήμα. Τώρα μπορείτε να διαβάσετε τους όρους χρήσης και εφόσον συμφωνείτε με αυτούς, πατήστε το μακρόστενο κουμπί που βρίσκεται κοντά στο τέλος της σελίδας και γράφει: "Συμφωνώ. Δημιουργήστε το λογαριασμό μου".

Έτοιμοοοοο!

Στην επόμενη σελίδα που θα ανοίξει, διαβάστε λίγο τα ενημερωτικά σημειώματα του Gmail για να ενημερωθείτε περί τίνος πρόκειται και στη συνέχεια πατήστε πάνω δεξιά που λέει: "Είμαι έτοιμος - δείξε μου το λογαριασμό μου".
Είπαμε: Λογαριασμός εδώ σημαίνει ταχυδρομική θυρίδα.



Αυτό ήταν, Θα ανοίξει το e-mail σας και από εδώ και πέρα είστε έτοιμοι να στείλετε και να λάβετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για το περιβάλλον του Gmail και για το πώς στέλνουμε και λαμβάνουμε e-mail, θα τα πούμε σε επόμενο μήνυμα.

.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παραλίες της Ηπείρου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Nobody is perfect!


Lefteris Zikos

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η φωτογραφία μου
Ιωάννινα, Greece
Δάσκαλος στο δημοτικό, κιθαρίστας, τραγουδιστής. Primary school teacher, quitarist, singer.