.
Ωραία! Ανοίξαμε την ηλεκτρονική ταχυδρομική θυρίδα μας στο Gmail με τον τρόπο που αναφέραμε στο προηγούμενο μήνυμα. Τώρα ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το Gmail.

Πρώτα πρώτα να καταλάβουμε τι είναι το e-mail.
Το e-mail θα μπορούσε να το φανταστεί κάποιος σαν ένα γραμματοκιβώτιο το οποίο όχι μόνο λαμβάνει αλλά και στέλνει μηνύματα. Είναι συνδεδεμένο με τον εξυπηρετητή (server) του Gmail στην περίπτωσή μας, που είναι μια μεγάλη "αποθήκη" όπου βρίσκονται όλα τα μηνύματα του κόσμου. Από εκεί ξεκινούν δύο φανταστικοί σωλήνες που ενώνονται με το γραμματοκιβώτιό μας. Ο ένας σωλήνας είναι για τα εξερχόμενα μηνύματα (αυτά που στέλνουμε) και ο άλλος για τα εισερχόμενα (αυτά που λαμβάνουμε). Στους σωλήνες αυτούς όπως καταλαβαίνετε κυκλοφορούν μόνο τα μηνύματα που προορίζονται για εμάς (η στέλνονται από εμάς). Η αποθήκη αυτή όπως υποψιάζεστε έχει εκατομμύρια τέτοιους φανταστικούς "σωλήνες" που συνδέονται με εκατομμύρια γραμματοκιβώτια άλλων ανθρώπων.

Το γραμματοκιβώτιο αυτό εκτός από αυτές τις δυνατότητες έχει και ένα άλλο προτέρημα: Μιας και δεν βρίσκεται στον υπολογιστή μας αλλά κάπου μακριά (ποιος ξέρει, ίσως στην Αμερική, ίσως και στην Ινδονησία ή οπουδήποτε αλλού), μπορούμε να το ανοίξουμε από όποιον υπολογιστή θέλουμε, αρκεί αυτός ο υπολογιστής να είναι συνδεδεμένος στο internet.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να στείλουμε π.χ. ένα μήνυμα από τον υπολογιστή του σπιτιού μας, να πάμε διακοπές στην... Χαβάη, να μπούμε σε ένα internet cafe, να συνδεθούμε από εκεί με το φανταστικό γραμματοκιβώτιό μας και να διαβάσουμε τα μηνύματα που έχουμε λάβει. Το γραμματοκιβώτιο αυτό κρατάει πάντα τα μηνύματα που λαβαίνουμε έστω και αν εμείς κάνουμε καιρό να το ανοίξουμε, δηλ. να συνδεθούμε μαζί του.



Ας δούμε όμως πώς συνδεόμαστε στο γραμματοκιβώτιό μας (το e-mail μας).

Ανοίγουμε τον Internet Explorer και στη γραμμή διευθύνσεων (πάνω) γράφουμε: www.gmail.com και πατάμε enter στο πληκτρολόγιό μας:

Αμέσως οδηγούμαστε στην είσοδο της φανταστικής μεγάλης αποθήκης που περιέχει όλα τα γραμματοκιβώτια και όλα μηνύματα του κόσμου. Για να μας αφήσει όμως να μπούμε μέσα και να ανοίξουμε το δικό μας γραμματοκιβώτιο θα πρέπει να μας αναγνωρίσει.

Γράφουμε λοιπόν στο πρώτο πεδίο το όνομα χρήστη που έχουμε δώσει όταν γραφτήκαμε (τα είπαμε στο προηγούμενο μήνυμα) και από κάτω τον κωδικό που όπως τόνισα θα πρέπει να ξέρουμε μόνο εμείς και κανένας άλλος. Όταν γράφουμε τον κωδικό μας, δεν φαίνονται τα ψηφία που γράφουμε αλλά κάτι μαύρες κουκκίδες ώστε αν βρίσκεται κάποιος δίπλα και παρακολουθεί την οθόνη, να μην μπορεί να διαβάσει τον κωδικό μας.

Κάτω ακριβώς από τα δύο αυτά πεδία που συμπληρώσαμε υπάρχει ένα τσεκαρισμένο τετραγωνάκι που δίπλα του λέει: "Διατήρηση των στοιχείων μου". Αυτό, αν το εξηγήσουμε με άλλα λόγια, θέλει να πει:
"Κράτα στη μνήμη αυτού του υπολογιστή τον κωδικό μου ώστε αν ξανακαθίσω σε αυτόν τον υπολογιστή, να μη χρειαστεί να τον πληκτρολογήσω ξανά για να μπω στο e-mail μου αλλά να συμπληρωθεί αυτόματα μόνος του και να ανοίξει κατευθείαν το γραμματοκιβώτιό μου".

Όπως είπα και στο προηγούμενο μήνυμα, αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό όταν αυτόν τον υπολογιστή τον χρησιμοποιούμε μόνο εμείς (π.χ. στο σπίτι μας) αλλά και πολύ επικίνδυνο όταν βρισκόμαστε σε έναν υπολογιστή που χρησιμοποιούν και άλλοι (π.χ. στο σχολείο ή σε ένα Internet cafe). Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να ξε-τσεκάρετε το τετραγωνάκι αυτό αλλιώς ο επόμενος που θα καθίσει στον υπολογιστή αυτό, μπορεί και άθελά του, θα μπει κατευθείαν στο e-mail σας χωρίς να του ζητηθεί κανένας κωδικός και ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε πώς θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα.

Λοιπόν τέρμα οι λεπτομέρειες για την είσοδο. Γράψατε το όνομα χρήστη, γράψατε τον κωδικό σας, ξε-τσεκάρατε το κουτάκι που είπαμε και είστε έτοιμοι να μπείτε στο ιδιωτικό σας ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο. Πατήστε το κουμπάκι "Σύνδεση" και αυτό ήταν! Ανοίγει η σελίδα του e-mail σας.

Στο επόμενο μήνυμα θα δούμε πώς στέλνουμε και πώς λαμβάνουμε μηνύματα.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παραλίες της Ηπείρου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Nobody is perfect!


Lefteris Zikos

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η φωτογραφία μου
Ιωάννινα, Greece
Δάσκαλος στο δημοτικό, κιθαρίστας, τραγουδιστής. Primary school teacher, quitarist, singer.