Σημείωση: Μερικές εικόνες δεν φαίνονται ολόκληρες, κάντε κλικ πάνω τους για να τις δείτε σε πλήρες μέγεθος.


Δεν πρόλαβα να το πω ότι δε με εκφράζουν τα ιστολόγια (blog) και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις αναγκάζομαι να αναθεωρήσω.

Το παρόν ιστολόγιο έγινε κατά τη διάρκεια του προγράμματος "Επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου στις ΤΠΕ" αλλά μιας και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δημιουργούνται πολλές απορίες περί τα internetικά που δεν μπορούν να λυθούν επιτόπου λόγω ανύπαρκτων ταχυτήτων στο εργαστήριο (ISDN για 12 άτομα ταυτόχρονα!!), είπα να χρησιμοποιήσω το παρόν blog για αλληλοβοήθεια πάνω σ' αυτά τα θέματα.

Σήμερα λοιπόν λέγαμε στο μάθημα ότι μία καλή πηγή για πολυμέσα (video βασικά) που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις παρουσιάσεις μας (Power Point) για εκπαιδευτικούς σκοπούς είναι το youtube. Το YouTube είναι μια σελίδα όπου ο καθένας μπορεί να ανεβάσει το βίντεό του ώστε να μπορεί να το δει ο κάθε επισκέπτης. Ας δούμε λοιπόν πώς θα κατεβάσουμε στο δίσκο μας ένα βίντεο του
YouTube για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι γι' αυτό αλλά θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τον πιο διαδεδομένο.

Πρώτα πρώτα ξεχάστε για λίγο τον Internet Explorer (IE) και πάμε να αλλάξουμε φυλλομετρητή γιατί θα μας διευκολύνει στο σκοπό μας. Ο νέος μας φυλλομετρητής (περιηγητής ή browser αν θέλετε) είναι ο Firefox. Για να τον εγκαταστήσουμε όμως θα χρειαστούμε για μια ακόμα φορά (τελευταία ίσως) τον IE.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ FIREFOX

1. Κάντε κλικ στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.mozilla.org/el/firefox/new/

2. Θα ανοίξει η σελίδα του Firefox, κάντε κλικ στο πράσινο πινακιδάκι που λέει "Δωρεάν λήψη":





3. Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέξτε "Εκτέλεση". Εναλλακτικά μπορείτε όμως να το αποθηκεύσετε στο δίσκο σας και να το εκτελέσετε από εκεί.




4. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα εκτελεστεί και τελικά θα εγκαταστήσει τον Firefox στον υπολογιστή μας. Αν δε δημιουργηθεί συντόμευσή του στην επιφάνεια εργασίας, ψάξτε και βρείτε την νεο - εγκαταστημένη εφαρμογή μέσα από την Έναρξη > Προγράμματα όπου θα έχει εγκατασταθεί στο φάκελο
Mozila Firefox, κάπου εκεί θα βρίσκεται:



Η διαφορές που βλέπετε στις εικόνες που παραθέτω ίσως να οφείλονται στη διαφορά λειτουργικού συστήματος. Το tutorial αυτό έγινε σε Vista και τα XP ίσως να έχουν κάποιες μικροδιαφορές, το ζουμί πάντως παραμένει το ίδιο, μην σας ξεγελάνε τα στολίδια.



5. Ανοίξτε λοιπόν τον Firefox. Στο πρώτο άνοιγμα θα σας ρωτήσει αν θέλετε να είναι αυτός το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για περιήγηση ιστοσελίδων. Για την ευκολία μας στην εργασία που αναλάβαμε, απαντήστε καταφατικά, δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί την επόμενη φορά που θα ανοίξετε τον Internet Explorer, θα σας ρωτήσει εκείνος αν θέλετε να είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμά σας (βλέπετε, κονταροχτυπιούνται αυτοί οι δυο).

Αφού λοιπόν ο Firefox είναι πια ο προεπιλεγμένος σας φυλλομετρητής, συνεχίστε από εδώ και κάτω μέσα από αυτόν. Για να πετύχουμε το σκοπό μας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πια με τον
Internet Explorer. Ό,τι κάνουμε από εδώ και κάτω, γίνεται μέσα από τον Firefox.

Ωραία.

Ήρθε η ώρα να εγκαταστήσουμε αυτό το "Πρόσθετο" που θα μας επιτρέψει να κατεβάζουμε τα βίντεο του
YouTube στον υπολογιστή μας. Αυτά τα "Πρόσθετα" - μικροεφαρμογές ή Add-ons είναι που έκαναν τον Firefox διάσημο. Το τι μπορούν να κάνουν, δε λέγεται αλλά αυτά δεν είναι επί του παρόντος. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι:



ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Video DownloadHelper ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ Firefox

6. Κ
άντε "αντιγραφή - επικόλληση" την παρακάτω διεύθυνση στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox:
https://addons.mozilla.org/el/firefox/ (Τώρα πια δουλεύουμε στον Firefox, έτσι;)
Εδώ μπορείτε να βρείτε ό,τι πρόσθετο κρίνετε ότι σας χρειάζεται αλλά δεν είναι καιρός για χάζεμα, αφήστε το χάζεμα για άλλη φορά. Εμείς θέλουμε ένα συγκεκριμένο πρόσθετο που λέγεται "Video DownloadHelper".



7. Στο πεδίο "Αναζήτηση για πρόσθετα" που δείχνει το βελάκι παρακάτω, βάλτε τη φράση:
Video DownloadHelper και πατήστε Αναζήτηση (δεξιά) :



8. Μετά από μια μικρή καθυστέρηση θα οδηγηθούμε στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Ίσως να είναι περισσότερα από το ζητούμενό μας αλλά εμείς κοιτάζουμε ποιο είναι το "δικό μας" το "Video DownloadHelper" και κάνουμε κλικ δεξιά του, εκεί που λέει "Προσθήκη στον Firefox" :




9. Στο παράθυρο που ανοίγει κάνουμε κλικ στο "Εγκατάσταση τώρα" :


Μετά την εγκατάσταση θα μας ζητηθεί επανεκκίνηση του Firefox. Επανεκκινούμε τον Firefox. Πιθανώς μετά την επανεκκίνηση να οδηγηθούμε αυτόματα στη σελίδα του Download Helper που μόλις εγκαταστήσαμε, αν θέλετε την διαβάζετε, μερικές φορές έχει κάποιες χρήσιμες συμβουλές (αγγλικά).


10. Κοιτάξτε λίγο πάνω ψηλά. Δίπλα από τη γραμμή διευθύνσεων, θα δείτε ένα καινούργιο "φρούτο" που δεν υπήρχε πριν: τρία κολλημένα μπαλάκια (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) που περιστρέφονται και δίπλα, δεξιά, ένα μικροσκοπικό ανάποδο τριγωνάκι (βελάκι). Είναι ο Video
Download Helper.


11. Για να δούμε πώς τον χρησιμοποιούμε, πάμε να κατεβάσουμε το πρώτο βίντεό μας από το YouTube: Στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox γράψτε απλά : youtube (τα www και τα com μπαίνουν μόνα τους). Για την εξάσκησή μας διαλέγουμε ένα βιντεάκι μικρής διάρκειας κάνοντας κλικ πάνω του. Το βίντεο αρχίζει να παίζει. Την ώρα που παίζει το βίντεο, πηγαίνουμε πάνω στον Download Helper (τα μπαλάκια που λέγαμε) και κάνουμε κλικ στο βελάκι δεξιά τους :
Θα δούμε να ανοίγει ένα μικρό μενού, επιτόπου, με τα βίντεο που παίχτηκαν τελευταία αλλά και αυτό που παίζεται μόλις. Κάντε κλικ πάνω στο όνομα του βίντεο που θέλετε. Μερικές φορές το όνομα του βίντεο εμφανίζεται διπλό. Προτιμήστε αυτό που έχει το πινακιδάκι "YouTube" πάνω του, συνήθως είναι το σωστό. Το άλλο είναι μηδενικό πολλές φορές. Καμιά φορά όμως συμβαίνει και το αντίθετο. Δοκιμάστε.
Αυτό ήταν, με το που θα κάνετε κλικ στο όνομα, θα ανοίξει το παράθυρο αποθήκευσης του αρχείου.

12. Προσέξτε μόνο στο παράθυρο που θα ανοίξει για αποθήκευση, το πού θα αποθηκεύσετε το βίντεό σας γιατί το πρόγραμμα από μόνο του το σώζει σε κάποιο δικό του φάκελο κα ίσως δυσκολευτείτε να το βρείτε. Επιλέξτε την "Επιφάνεια εργασίας" ή "Τα έγγραφά μου" για να το βρείτε εύκολα στη συνέχεια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Μερικές διευκρινίσεις:Ο τρόπος που αναφέρεται παραπάνω ίσως να μην είναι και ο πιο εύκολος αλλά κατέληξε να είναι από τους πιο αξιόπιστους κι αυτό γιατί:
Το YouTube αλλάζει συχνά τον τρόπο αποθήκευσης και εσωτερικής δομής των σελίδων του με αποτέλεσμα η μικροεφαρμογή που κατεβάζει το βίντεό μας να χρειάζεται συχνά ανανέωση για να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα ώστε να λειτουργήσει σωστά.

Το
YouTube δεν πρέπει να νιώθει και πολύ ευχαριστημένο με την δυνατότητα κατεβάσματος των βίντεο γιατί προτιμάει να τα δείτε μέσα από τη σελίδα του, αυξάνοντας έτσι την επισκεψιμότητα, άρα και τα έσοδα από διαφημίσεις, γι' αυτό προσπαθεί να μας κάνει τη ζωή δύσκολη στο κατέβασμα των βίντεο.

Το καλό με τον Video DownloadHelper είναι ότι προσαρμόζεται πολύ γρήγορα. Συνήθως σε μια - δυο μέρες μετά από την αλλαγή στο YouTube μπορεί να κατεβάσει πάλι κανονικά τα βίντεο που θέλουμε. Οι αναβαθμίσεις γίνονται αυτόματα μέσα από τον Firefox. Μόλις εντοπιστεί νέα αναβάθμιση, ο Firefox σας ζητάει την άδεια και αφού συναινέσετε, αναβαθμίζει αυτόματα την μικροεφαρμογή.

Και κάτι ακόμα:
Τα video του YouTube είναι σε φορμά *.flv το οποίο δεν το παίζουν όλοι οι video players και βέβαια δεν το δέχεται ούτε το Power Point. Αν θελήσετε να το βάλετε σε μια παρουσίαση, πρέπει να το μετατρέψουμε σε *.avi και αυτό είναι μια άλλη διαδικασία.

Πιστεύω μέσα στη βδομάδα να βρω το χρόνο να γράψω αυτή τη διαδικασία.

Για όσους τα καταφέρνουν μόνοι τους πάντως, μπορούν για Player να δοκιμάσουν τον SMPlayer και για μετατροπή από *.flv σε *.avi την εφαρμογή Super (κάτω, στο τέλος της σελίδας).
Και τα δύο προγράμματα είναι ελεύθερα.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παραλίες της Ηπείρου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Nobody is perfect!


Lefteris Zikos

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η φωτογραφία μου
Ιωάννινα, Greece
Δάσκαλος στο δημοτικό, κιθαρίστας, τραγουδιστής. Primary school teacher, quitarist, singer.